Only Fans is hip en waar het eerst vooral in bepaalde groepen bekend was zie je het nu steeds vaker voorbij komen in bijvoorbeeld documentaires op Videoland of in talkshows op tv. Mensen die content maken voor Only Fans krijgen te maken met hele verschillende reacties. Sommige mensen vinden het geweldig, anders zouden er natuurlijk geen fans zijn. Maar ook een heleboel mensen blijven het idee houden dat content creators voor Only Fans (of andere sekswerkers) een laag zelfbeeld zullen hebben, aandacht tekort of geen goede opvoeding of opleiding hebben gehad.
Hier zijn wij het niet mee eens. In de Nederlandse cultuur zit het ingebakken dat je als vrouw discreet hoort te zijn en veel mensen hebben de overtuiging 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.' Onze cultuur begint al los te komen maar er zijn nog genoeg streken waar het gewenst is om alles wat privé is dat ook te laten blijven (in de breedste zin van het woord). Deze overtuiging is natuurlijk ook helemaal oké. Maar dat geeft ons nog niet het recht om te oordelen over mensen die ervoor kiezen om wel naar buiten te treden en te delen met de wereld wat zij zelf willen delen.
Sinds de me-too beweging en de ontwikkelingen rondom The Voice Holland zijn we weer allemaal even op scherp gezet. Wat is 'normaal' seksueel gedrag? Wanneer laat je je als vrouw teveel beïnvloeden? Het zijn zaken waar de meeste vrouwen op een bepaald moment tegenaan lopen omdat we bijna allemaal wel eens wat meemaken wat onze grenzen opzoekt of zelfs erover gaat. Het bewustzijn van het hebben van grenzen is iets goeds en wat zeker aan te moedigen valt. Alleen helpt het niet om alles te seksualiseren in een negatieve zin. Het hebben van een seks drive is een normaal verschijnselen, daar waar de meeste mensen het ervaren. Er hoeft zeker niet altijd sprake te zijn van een machtsverhouding tussen man en vrouw (of andere sekse combinaties). Mannen en vrouwen kunnen hun seksualiteit openbaar laten zien en vieren, zonder dat daar iets negatiefs aan vooraf is gegaan.
Is het dan zo dat iedereen op Only Fans zelfverzekerd is en daadwerkelijk hun seksualiteit viert? Nee, ook op Only Fans zitten mensen met een negatief zelfbeeld en ervaren druk van anderen. Maar dat zie je in meerdere beroepsgroepen terug, denk aan topsporters die door hun omgeving onder druk worden gezet of een dorpeling waarvan verwacht wordt het familiebedrijf over te nemen. Toch complimenteren we de laatste twee opties met hun succes en wordt er neergekeken op een Only Fans creator. Daarom stelt de titel dat Only Fans niks te maken heeft met zelfwaarde, niet in negatieve en ook niet in positieve zin. Laten we mensen de kans geven hun eigen seksualiteit te vieren op een manier die bij hen past. Of dat is via een sociaal platform of lekker privé achter de slaapkamerdeur is allemaal helemaal oké.
Reactie plaatsen
Reacties