Hoe wijs je iemand netjes af?

Gepubliceerd op 9 februari 2023 om 13:19

Je kent het wel, je praat al een tijdje met dezelfde persoon maar de echte klik wil maar niet komen. Of je bent juist al een tijd samen maar merkt dat het je niet meer zo gelukkig maakt als eerst. Je hebt voor jezelf de knoop doorgehakt: deze persoon en jij zijn gewoon geen match. Heel goed dat je dit voor jezelf bedacht hebt! Maar nu moet je het nog aan de ander gaan vertellen. Wij geven je vijf tips om dit zo respectvol en aardig mogelijk te doen.

#1. Wees duidelijk

De grootste fout die mensen maken bij het afwijzen van een ander is dat ze vaag en onduidelijk blijven. Vaak doen we dit omdat we het 'lullig' of 'zielig' voor de ander vinden. Maar doordat je niet duidelijk bent laat je de ander met heel veel vragen zitten. Hierdoor kan iemand aan zichzelf gaan twijfelen en dat brengt juist onzekerheid met zich mee. Zijn er specifieke momenten geweest waardoor jij wist, deze persoon past niet bij mij? Dan kan je dat best zeggen, zo weet de ander ook waarom het niet werkt tussen jullie. 

#2. Houd het bij jezelf en je eigen gevoel

Vaak kappen we een (beginnende) relatie niet meteen af bij de eerste signalen die ons niet helemaal bevallen. Je geeft iemand een tweede kans of geeft jezelf wat tijd om de beslissing te maken niet verder te willen. Dit is heel gezond en goed om te doen. Er is dan wel een risico dat je 'opspaart' wat je allemaal niet leuk vind aan een persoon en dat kan er dan voor de ander plotseling uitkomen. Het is dus belangrijk dat je dicht bij je eigen gevoel blijft, zonder beschuldigend te zijn. Voorbeelden van zinnen zijn bijvoorbeeld:

''Ik merk dat ik niet meer zoveel energie krijg van de momenten die we samen hebben dan voorheen''

of

''Tijdens (voorbeeld van moment) realiseerde ik me dat ik op dit moment andere behoeftes heb.''

#3. Erken de kwaliteiten van de ander

Als je een moeilijk boodschap brengt kan het fijn zijn om de ander ook wat positiefs mee te geven. Het fijnste is om hier je gesprek of bericht mee te beginnen. Je kan bijvoorbeeld benoemen dat je (in het begin) heel goed met elkaar kon praten, of dat je leuke herinneringen hebt aan een bepaalt moment. Je kan ook een positieve karakter eigenschap noemen zoals iemand zijn humor of zorgzaamheid. 

#4. Benoem hoe jij de toekomst voor je ziet

Oké, je hebt besloten dat het op liefdesgebied geen match is. Maar zie je wel een vriendschap voor je met deze persoon? Of wil je diegene eigenlijk nooit meer spreken? Om de duidelijkheid van tip 1 te bereiken is het goed om te benoemen hoe jij de toekomst voor je ziet. De ander kan daar natuurlijk altijd een ander idee bij hebben, maar dan ben jij wel duidelijk geweest. Zinnen die je hiervoor kan gebruiken zijn:

''Ik voel op het gebied van liefde op dit moment geen klik, maar ik sta open voor een vriendschap als jij dat ook ziet zitten.''

of

''Ik merk dat ons contact mij op dit moment geen energie geeft en daarom heb ik besloten het hierbij te willen laten. Ik wens je alle goeds voor de toekomst.''

#5. Serve that sandwich

Als je alle tips bij elkaar voegt krijg je eigenlijk een duidelijk en overzichtelijk boodschap. Het fijnste is natuurlijk als je dit persoonlijk aan iemand vertelt. Maar je kan het ook opschrijven of desnoods appen (als je elkaar weinig ziet). Dit zou dan de opbouw van je bericht kunnen zijn:

1. Het benoemen van een fijn moment of een goede karaktereigenschap
2. Duidelijk aangeven wat je voelt en hoe je dit bij jezelf merkt (zonder aanvallend te zijn)

3. Een toekomst perspectief, hoe zie jij dat voor je?

Daarna is het belangrijk om de andere persoon de tijd te geven om de boodschap even te laten landen. Afhankelijk van hoe jullie de toekomst zien en hoe hecht jullie zijn geweest kan het zijn dat er meer gesprekken nodig zijn om voor jullie allebei deze fase te kunnen afsluiten. Jij bent in ieder geval duidelijk geweest en meer kan je niet doen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.